Waarden als drijvende kracht

door | 0 Reacties

Ik ben op werkbezoek bij een middelgroot bedrijf in Brabant. Ze vragen om betere naleving van het agenda-management van hun medewerkers. Eén van de pijnpunten is het steeds weer te laat komen van mensen op vergaderingen. Op dit moment proberen ze te werken met rode en groene kaarten. Zo wordt gedrag zichtbaar voor iedereen. Een rode kaart wanneer je te laat komt, een groene wanneer je op tijd bent. Het werkt, zeggen ze. Mensen komen nu veel meer op tijd, ze schamen zich voor rode kaarten. Mij doet het denken aan de lagere school en ook een beetje aan het hondje van Pavlov. Hoewel ik mij voor kan stellen dat ‘naming en shaming’ voor nu werkt vraag ik mij af wat het doet met de motivatie. En wat er gebeurt als de kaarten straks weer opgeborgen worden. Het hondje van Pavlov kwijlde na een tijdje ook niet meer als de beloning uitbleef.

Laat de stroom bepalen

Deze zomer loop ik langs de Donau in Oostenrijk op mijn lange tocht van Ierland naar Istanbul. Het heeft de weken daarvoor veel geregend en het water in de Donau staat hoog en stroomt snel. Zo op het oog geeft het een beeld van een grote massa water die onweerstaanbaar voortbeweegt. Het oppervlak van de rivier laat een ander beeld zien: kolken en stroomversnellingen, op sommige plekken lijkt het water zelfs tegen de stroom in te willen keren.

Het is voor mij de perfecte metafoor voor de wijze waarop organisaties en bedrijven in deze tijd om kunnen gaan met vernieuwing en verandering. In de het stromende water zie ik twee dingen; de onweerstaanbare stroom en het woelige oppervlak. Wanneer je dit vertaalt naar je bedrijf of organisatie kun je je afvragen: gaat het erom dat je met medewerkers en collega’s spreekt over gedrag, dat wat zichtbaar is aan de oppervlakte of is het belangrijk dat je de nadruk legt op datgene wat ons allemaal vooruit beweegt?

Waardengericht leiderschap

Leiderschap dat zich richt op waarden, richt zich op dat wat de organisatie beweegt, dat wat haar doet voortbewegen. Het richt zich op de grote stroom die haar in dit hoge water meeneemt. Het neemt de oppervlakte mee maar laat zich er niet door bepalen. Kun je zien hoe waardengericht leiderschap aanvaardt dat er aan het oppervlak stroomversnellingen, kolken en tegenstroom zijn? Omdat uiteindelijk de stroom het allemaal toch mee zal nemen.

Je kunt je voorstellen dat wanneer je onderneming en je leiderschap gebaseerd zijn op waarden, het eigenlijke gedrag van de collega’s en medewerkers gemakkelijker aanspreekbaar is. Mensen kunnen persoonlijk soms tegendraads zijn, hun eigen ego meebrengen en de boel soms vertragen, of juist sneller willen omdat ze ongeduldig zijn.Het is zeker nodig met elkaar afspraken te maken maar als je als leider mensen kunt binden door ze aan te spreken op hun gezamenlijke waarde zit je in dezelfde stroom.

Gedragsregels

Van waarden afgeleide afspraken moet je natuurlijk concretiseren in gedragsregels. De omvang van je organisatie, de complexiteit van de werkzaamheden, het internationale karakter, noem maar op, heeft daar wel invloed op. Ik denk wel dat in de huidige samenleving met de grote druk op innovatie en verandering mensen het best tot hun recht komen wanneer ze zichzelf kunnen zijn en zich toch gebonden weten door gezamenlijke waarden. Dat is wat mij betreft de uitdaging voor leiderschap in elke onderneming of organisatie. Benoem en bespreek gedrag en leg ook de verbinding met datgene wat ons bindt.

Het bedrijf waar ik op bezoek was heeft onder andere betrouwbaarheid, ondernemerschap en mens-orientatie in zijn kernwaarden staan. Hoe vertaal je dat naar een situatie waarin mensen op tijd gaan komen op vergaderingen. Zijn er naast de rode en groene kaarten nog andere mogelijkheden? Voor mij vraagt het ook om een gesprek over het waaróm van het laat komen en een gesprek over hoe betrouwbaar je wilt zijn en het belang daarvan. Daarvoor zijn vertrouwen en goede communicatie hard. nodig,

Waardengericht leiderschap is niet gemakkelijk. Laat via onderstaand reactieveld eens horen hoe jij dat doet, waar je mee worstelt, waar je successen liggen.

 

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen? Schrijf je dan hieronder in. Uitschrijven kan altijd via de uitschrijflink in de mails die je van mij ontvangt.

Loading

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.