Toekomstvoorspelling

door | 13 reacties

Gisteren, op de eerste dag van het jaar liep ik door de natuur bij de grens met België. Het was bewolkt en grijs, maar het leek alsof het licht er zich een weg doorheen probeerde te banen. Je kon er natuurlijk niets aan doen, alleen maar naar kijken en hopen dat het zou lukken. Het doet mij denken aan het fenomeen dat wij zo vaak bezig kunnen zijn met gisteren en morgen, en zo weinig met vandaag. We hebben zo graag grip op de toekomst het geeft schijnbare rust. Schijnbaar, want de toekomst is moeilijk te voorspellen en al helemaal niet te controleren. Van de voorspellingen voor 2020 die 10 jaar geleden door deskundigen gedaan werden is nog niet 20% uitgekomen. Willen we trouwens wel een toekomst waarin alles met zekerheid te voorspellen is? Haalt dat niet de spanning en het plezier uit het leven? Als ik bij voorbaat zou weten dat het licht zich gisteren al dan niet door het wolkendek zou banen, zou ik er waarschijnlijk niet eens naar gekeken hebben.

Ik leer en ervaar de laatste jaren dat de beste ‘voorspelling’ van de toekomst vandaag plaatsvindt. Meer en meer wordt in organisaties gewerkt met nieuwe manieren om met moeilijke situaties om te gaan. Het voorspellen van de mogelijke toekomst is er één van. In die zienswijze wordt morgen bepaald door hoe ik mij vandaag opstel, hoe bewust ik omga met alles om mij heen. Dat vraagt een bewustzijn van mijn lichaam, mijn voelen en mijn geest. Het vraagt om mij open te stellen voor de verbinding met wat er om mij heen is. Dat is niet zweverig of wereldvreemd, het wordt inmiddels bevestigd door verschillende denkscholen en organisatie-theoriën waar ik mee werk. Het zijn theoriën die uitgaan van complexiteit en samenhang. Ik weet dat dat soms moeilijk te realiseren is; ons denken wil zo graag controle hebben over morgen dat we ‘vergeten’ dat we een lichaam en gevoelens hebben, vooral wanneer deze minder prettige boodschappen afgeven. Maar in deze tijd waarin de onzekerheid groeit en het steeds moeilijker wordt überhaupt iets te voorspellen is het des te belangrijker te weten dat de toekomst niet buiten, maar vooral binnen ons besloten ligt; in ons gedrag en onze opstelling naar de wereld. Daarin helpt het ook niet om elkaar en onszelf schuld of schaamte aan te laten praten door ‘deskundigen’ en ‘autoriteiten’ . Schuld en schaamte zijn zaken van gisteren en morgen en verhinderen ons open te kijken naar wat er vandaag is. Uitgaan van vertrouwen en verbinding helpen daar beter bij. Ben je benieuwd of deze vorm van werken en denken ook iets voor jou of je organisatie op kan leveren, laat het me weten!

Wie kent er niet dat liedje van André Hazes; “leef alsof het je laatste dag is, leef alsof de morgen niet bestaat…”. Het vraagt ons het leven voluit te durven leven omdat vandaag de dag is die telt. Het lijkt er misschien ook een beetje op dat we ons geen zorgen moeten maken om morgen, want die bestaat dan niet. Ik zou er daarom aan toe willen voegen: leef ook alsof het je éérste dag is. Een dag zonder ballast van het verleden, een dag waarop je onbevangen, vol verwondering, nieuwsgierigheid, vertrouwen en liefde de wereld in mag kijken en daar bewust onderdeel van en in verbinding mee mag zijn.

Ik wens je een vreugdevol jaar toe.

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen? Schrijf je dan hieronder in. Uitschrijven kan altijd via de uitschrijflink in de mails die je van mij ontvangt.

Loading

13 Reacties

 1. maarten

  Blijven schrijven Wim! Alsof én omdat het je eerste dag is. Ik lees ze graag.

  Antwoord
  • Wim Nijssen

   Fijne aanmoediging, zullen we dan maar doen hé?! Voor jou mooie dagen in Colombia!

   Antwoord
   • Bregt

    Ik was daar ook op 1 Jan in de middag… dat prachtige plaatje van donkergroene grove dennen spaarzaam rondom een ven met heide aan hun voeten. Het is een gecultiveerd plaatje… elk jaar moeten er schapen of een berg vrijwilligers overheen om alle jonge dennen en pijpstrootjes tussen de heide uit te trekken. God wat houden wij toch van mooie plaatjes. Het lijkt daar wel een schilderij uit de vroeg Renaissance. Een gecultiveerd stukje natuur, een tijdcapsule, daar hebben we blijkbaar toch veel voor over 🙂 .
    De één toont via de quantum theorie aan dat er alleen het nu is … en de ander is druk bezig een stukje verleden te bevriezen.
    Rare jongens die Romeinen (ehhh Brabanders, ehhh mensen 😉 .
    Dankjewel,
    alle goeds,
    Bregt

    Antwoord
    • Wim Nijssen

     Hoi Bregt. Ja het is gecultiveerd, heel Nederland is gecultiveerd, er is geen stukje oernatuur (wat dat dan ook mag zijn). Houden van zulke mooie plaatjes geven een gevoel van houvast en zekerheid, ze zeggen volgens mij óók iets over onze behoefte aan verbinding. Dat loopt denk ik een beetje door elkaar; die behoefte aan houvast en aan verbinding.

     Antwoord
 2. Hans van der Eerden

  Dag Willem,

  Allereerst een gezond, wandelend en waarnemend 2020 toegewenst. Op 14 januari a.s. vertrek ik voor enkele maanden naar Kalimantan (vm Borneo), Sulawesi en Irian Jaya. Eiland hoppen noemen ze dat. Ik hop niet maar ga wel wandelend de bush in waar ik zo nu en dan een schimp van een felle zonnestraal door vrijwel ondoordringbaar bladerdak zal zien. Zo nu en dan terug in de bewoonde wereld zal ik met aandacht jouw verhalen lezen om alvast een stukje in mijn (nog vrij korte) toekomst zal kunnen blikken. Succes verhalen schrijvende wandelaar en filosoof! Groetjes van Hansie (Witte Nog?)

  Antwoord
  • Wim Nijssen

   Hoi Hans, Ik ben ook benieuwd naar jouw verhalen uit de bush. En hoe weet jij dat jouw toekomst vrij kort zal zijn? Ben jij wél goed in voorspellen dan?

   Antwoord
   • Hans van der Eerden

    Dag Willem, hihihi😉 een beetje voorspellen kan ik wel hoor. Ik weet dat mijn toekomst bij leven minder dan een derde van mijn verleden zal zijn. En daar valt goed mee te leven!! Maar een Piet Paulisma ben ik niet! Groetjes Hans uit Uden

    Antwoord
    • Wim Nijssen

     Ja…maar dan reken je in tijd! Ik reken liever in kwaliteit/tijd (kwalitijd). Maak daar dan eens een voorspelling op?!

     Antwoord
     • Hans van der Eerden

      Helemaal ook mijn ding Willem. Kwaliteit van leven is héél veel belangrijker dan alleen een tijdslijn te willen halen. Gezondheid en daar ook echt voor te willen gaan gaat hand in hand met kwaliteit.

 3. Sarah

  Mooi geschreven Wim! Heel waar en herkenbaar! Het zinnetje is zo makkelijk “leef alsof het de laatste dag is”, maar de uitvoering toch vaak zo moeilijk…. Maar daar hebben we het binnenkort wel eens over samen 😉 Ik wens jou ook een vreugdevol jaar toe!

  Antwoord
  • Wim Nijssen

   Ha Sarah, binnenkort is in mijn agenda 7 januari!

   Antwoord
 4. Mies Bartholomeus

  Goedemorgen Wim,
  Om te beginnen , mooie woorden en zo waar !
  Mooier kan ik je het nieuwe jaar niet toewensen.
  Daarom houd ik het maar bij , alle goeds in 2020.
  Ik hoop nog meer mooie gedachten van je te lezen.
  Hartelijk groet,
  Mies

  Antwoord
  • Wim Nijssen

   Dag Mies, Dank je voor je steunende woorden. Ik wens jou ook een mooi en vreugdevol jaar. Ik neem binnenkort contact op om met je van gedachten te wisselen over de voorspellende gave van het lichaam! Hartelijke groet, Wim

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.