Sterke leiders

door | 4 reacties

Kort geleden vertrok Diederik Samson uit de tweede kamer. Ik vond het jammer. Niet dat ik hem zo’n geweldige partijleider vond en ik was het ook met veel van zijn beleid niet eens, maar hij deed wel wat hij beloofd had. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet, leek mij zijn lijfspreuk. Dat zou toch vertrouwen moet geven. Maar zijn partijgenoten wilden nu blijkbaar iets anders, iemand die meer visie heeft of meer hoop geeft. Het leiderschap van Mark Rutte vind ik ook niet overtuigend. Hij weet mensen mee te krijgen en coalities te sluiten waardoor hij zaken kan doen, maar ik ervaar het ook als weinig inspirerend. Ik vind het optreden van Nederlandse politici vaak niet sterk, maar ‘sterk’ is van zichzelf al een beladen begrip geworden. Op het grotere wereldtoneel staan de sterke leiders te dringen. We zien Trump in de Verenigde Staten en Duterte in de Philippijnen. In Turkije en Rusland zijn Erdogan en Poetin al een poosje bezig almaar meer macht naar zich toe te halen. We leven in een tijd die steeds meer onzekerheid brengt, waar mensen zich onveilig voelen en waar sterke leiders goed gedijen. Die sterke leiders wakkeren die onzekerheid overigens ook maar wat graag aan. Ook in Nederland hoor ik steeds vaker de roep om een ‘sterke leider’. Het maakt me soms bang. Ik houd niet van ‘sterke mannen’. Het geeft mij het idee dat ze macht willen hebben om de macht zelf en niet om er iets goeds mee te doen.

Die angst maakt mij ook duidelijk dat ik zelf ook een behoefte aan macht voel. Ik weet dat die bij mij ontstaat uit de onzekerheid over de grens tussen ‘jij en ik’. Wanneer die grens niet duidelijk is, is er een behoefte om mij af te zetten en om scherpe grenzen te stellen óf mij er aan over te geven. Het weerhoudt mij er van om mij als de mens die ik ben te laten zien, om mij liefdevol en begrijpend naar de ander op te kunnen stellen, om werkelijk samen naar een mooiere wereld toe te werken.

Hoe werkt macht bij jou? Waar voel je je gemakkelijk en waar niet?

Leiderschap. leiding geven in organisaties en bedrijven gaat ook over samenwerken en macht. Net als op het grote wereldtoneel zijn er veel onzekerheden en voelen mensen zich vaak onveilig. Ik heb leiding gegeven bij de overheid, in het onderwijs en in interculturele projecten. Ik vind het vaak moeilijk. Je moet zoveel dingen tegelijk zijn en doen. Je moet beleid maken, inspireren, besturen, organiseren, motiveren en het overzicht kunnen houden. Ik heb gemerkt dat de ‘sterke leider’ zijn daar maar heel gedeeltelijk werkt. Je kunt wel veel macht hebben maar het wekt ook wantrouwen, verscherpt tegenstellingen en werkt berekenend gedrag in de hand. Ik krijg het als leidinggevende soms niet voor elkaar, ik voel mij ongemakkelijk bij het uitoefenen van macht. Mijn eigen ervaring daarmee heeft geleid tot het inzicht dat je macht hebt om dienstbaar te zijn aan je team en aan de hogere doelstellingen van je organisatie. Het is een ervaring die mij bewust maakt van de mens die ik ben wanneer ik leiding geef en mij daarmee ook nederigheid leert over mijn eigen machtsbehoefte. Ik heb veel waardering voor iedereen die leiding geeft en die probeert om dat zo goed mogelijk te doen. Voor iedereen die macht dienstbaar maakt aan het welzijn van iedereen die met hem of haar werkt.

De Ierse schrijver/filosoof/priester John O’Donohue heeft geschreven over en voor mensen met macht.

FOR ONE WHO HOLDS POWER
May the gift of leadership awaken in you as a vocation,
Keep you mindful of the providence that calls you to serve.
As high over the mountains the eagle spreads its wings,
May your perspective be larger than the view from the foothills.
When the way is flat and dull in times of gray endurance, may your imagination continue to evoke horizons.
When thirst burns in times of drought, may you be blessed to find the wells.
May you have the wisdom to read time clearly and know when the seed of change will flourish.
In your heart may there be a sanctuary for the stillness where clarity is born.
May your work be infused with passion and creativity and have the wisdom to balance compassion and challenge.
May your soul find the graciousness to rise above the fester of small mediocrities.
May your power never become a shell wherein your heart would silently atrophy.
May you welcome your own vulnerability as the ground where healing and truth join.
May integrity of soul be your first ideal, the source that will guide and bless your work.

Ik vind vooral in moeizame teams en situaties het tonen van kwetsbaarheid moeilijk. Alsof je je borst ontbloot en zegt tegen je (vermeende) tegenstander: sla mij maar. Dat gebeurt in de praktijk maar zelden. Kwetsbaarheid ontwapent, maar zo voelt dat nog steeds niet altijd voor mij.

Welke delen van deze tekst zijn op jou van toepassing? Welke delen vind je moeilijk? Waar zou jij volgend jaar aan willen werken? Doe mee aan de januari wandelingen, je kunt je aanmelden op de pagina ‘wandel mee’.

Ik wens je een mooi en dienstbaar 2017.

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen? Schrijf je dan hieronder in. Uitschrijven kan altijd via de uitschrijflink in de mails die je van mij ontvangt.

Loading

4 Reacties

 1. Caroline

  Hai Wim,

  Ik begrijp je ‘struggle’.
  Voor mij bestaat het woordje macht niet als zodanig. Als ik leiding geef doe ik dat vanuit kracht en vanuit mijn hart met compassie en dat werkt. Mensen voelen de integriteit, maar ook de kwaliteit en kennis. Het gaat om afstemmen op de ander maar tegelijk stevig bij jezelf blijven, om verbinding. Dan is alles mogelijk. Liefs Caroline

  Antwoord
  • Wim Nijssen

   Mooi gezegd Caroline. Ik denk dat macht ook niet in een woord te vangen is, het is een concept van waaruit wij werken en handelen. Wanneer je dat doet zoals jij het beschrijft mogen mensen blij zijn met jou te werken! Liefs.

   Antwoord
 2. Robert salomons

  Dag Wim,

  Je onderwerp; ‘sterke leiders’, is n heel interessante…

  Daarna wordt t wel veel van n ‘happinez’ gehalte.
  Das wel jammer.
  Spreek je snel.
  Bob Hope.

  Antwoord
  • Wim Nijssen

   Dag Robert,
   Ik neem aan dat we met ‘happinez gehalte’ bedoelen dat mensen er wel naar praten maar niet naar handelen. Ik probeer mijn berichten zo concreet en helder mogelijk te schrijven, maar jij ziet daar blijkbaar toch nog iets van die happinez in. Mag ik je vragen duidelijker te zijn over het waar en hoe?
   Groeten
   Wim

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.