Situationeel leiderschap

door | 0 Reacties

Hij zat er maar mee, legde hij uit. De befaamde 80/20 regel. De regel dat 80% van je energie in 20% van je activiteiten of je mensen gaat zitten. Wie kent die niet? En als je hem niet kent, hérken je hem nu en op dit moment! Hij geeft leiding aan een team van 30 mensen en van die 30 zijn er een stuk of 5 die veel aandacht vragen. Ik vraag hem of die 5 soms minder gemotiveerd zijn? En of ze veel klagen? Ja, hoe ik dat weet? En of ze wel heel veel kennis en ervaring hebben maar niet zo veel interesse hebben in cursussen en trainingen? Ja, ook dat! Ik vraag hem naar dit schemaatje te kijken:

Situationeel-leidinggeven

(situationeel leidinggeven, Hershey & Blanchard)

Hij komt er achter dat zijn leiderschapsstijl wel werkt als het gaat om het verdelen van taken maar echt minder werk maakt van het opbouwen van een relatie met zijn medewerkers. Je moet toch echt naar ze gaan luisteren, zeg ik. Praten, luisteren, ook al heb je soms het idee dat je je tijd aan het verdoen bent. “Ja maar”, zegt hij, “als ik nou eens ga vinden dat ze best wel gelijk hebben in hun klachten en dat ik dan mijn eigen mening bij zou moeten stellen!” Ik kijk hem aan en hij realiseert zich wat er gebeurt. Is dat nou niet precies waar leiderschap over gaat?

Herken je deze ervaring? Welke ervaringen heb jij met situationeel leiderschap? Wat doe jij om jouw medewerkers te leiden en te begeleiden naar het beste resultaat en daar ook nog plezier bij te hebben? Laat het ons weten op deze blog!

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen? Schrijf je dan hieronder in. Uitschrijven kan altijd via de uitschrijflink in de mails die je van mij ontvangt.

Loading

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.