Opkomen voor jezelf

door | 0 Reacties

Opkomen voor jezelf in een veranderende organisatie.

Sinds een aantal jaren mogen we in Nederland alles zeggen wat we denken. Elke opinie en elk gevoel mag worden geuit. Vaak denken we zelfs dat we dat moeten, anders doen we niet mee. We moeten immers eerlijk en direct zijn, maar bijna ongemerkt wordt het nogal gauw aanvallend of verdedigend en daarmee agressief. Dat heeft ook zijn weg gevonden in organisaties en bedrijven waar leidinggevenden en collega’s steeds meer te maken krijgen met agressie die zich verstopt achter: “ik mag toch vinden wat ik wil!”. Het roept discussie en wrijving op. Vaak weten we niet goed wat we er mee aan moeten. Een goed gesprek kan helpen maar hoe doe je dat?

Tijdens de volgende serie wandelingen, beginnend op zondag 6 november, ga ik daar wat meer over vertellen: http://www.currents.eu/wandel-mee/

Wat zie jij terug van agressief gedrag in jouw organisatie/bedrijf?

In het huidige Nederland wordt assertiviteit nogal gauw gezien als gedrag dat je brengt wat je hebben wil. We worden steeds individualistischer, waarmee ook je succes en je falen alleen nog maar aan jezelf toe te schrijven zijn. Banen en zekerheid staan onder druk.  We merken daarnaast ook dat onze samenleving steeds verder polariseert en dwingender wordt. Assertiviteit, opkomen voor jezelf, kan daardoor iets krampachtigs krijgen. Het kan ook leiden tot onbegrip over wat assertiviteit nu eigenlijk is. Dokter Sigmund, in de Volkskrant, laat dat op een humoristische manier zien:

assertiviteit-sigmund

Iemand die aardig en bescheiden is, zal in onze wereld niet snel als assertief gezien worden. Terwijl dat er in feite niet zo veel mee te maken heeft. Ook egoïsme en narcisme hebben er niet zo veel mee te maken. Het gaat er alleen maar om of je voor eigen belangen en behoeften op kunt en durft te komen. Het gaat er dus niet om of je ook je doel zult halen, dat is namelijk van veel andere factoren afhankelijk. Je kunt andere mensen niet dwingen te doen wat jij nodig hebt. Wanneer je dat toch doet, ben je waarschijnlijk agressief. Met assertief gedrag kom je namelijk op voor je eigen belangen en waarde zonder de waarde van de ander te ondermijnen. Je laat de ander in zijn waarde terwijl je je eigen-waarde als uitgangspunt neemt.

In het boek “als ik nee zeg voel ik mij schuldig” van Manuel J. Smith vind je een verdere uitleg over dit thema en de assertieve grondrechten.

Tien assertieve grondrechten:

  • ik heb het recht om nee te zeggen
  • ik heb het recht geen excuses of verklaring voor mijn gedrag te geven
  • ik heb het recht zelf te bepalen of ik een oplossing moet zoeken voor andermans problemen
  • het is niet nodig dat anderen mij aardig vinden om met elkaar te kunnen omgaan
  • ik heb het recht fouten te maken en er zelf de verantwoordelijkheid voor te dragen
  • ik heb het recht van mening te veranderen
  • ik heb het recht mijn wensen en behoeften te uiten
  • ik heb het recht onlogisch te zijn bij het nemen van beslissingen
  • ik heb het recht mij niets aan te trekken van de mening van een ander over mij
  • ik heb het recht er voor te kiezen in een bepaalde situatie niet assertief te zijn


Welke van deze grondrechten ken of herken je? Welke zijn nieuw voor jou?

Assertief zijn in organisaties

Opkomen voor jezelf kan in er in verschillende organisaties anders uit zien. Organisaties die opereren als grote families, zoals veel scholen en zorginstellingen, hebben een grotere sociale binding waar competitie vaak minder wordt gewaardeerd. Opkomen voor jezelf betekent dan vaak je plek tussen je collega’s vinden en je stem kunnen laten horen. In tegenstelling tot maatschappen en consultantsbureaus, die medewerkers aanmoedigen tot veel initiatief en zelfstandigheid. Opkomen voor jezelf betekent dan vaak scherper je grenzen afbakenen en je eigen manier van werken opeisen.

Voor leidinggevenden is assertief gedrag niet altijd gemakkelijk. Medewerkers die opkomen voor hun belang en hun eigenwaarde zijn helaas niet altijd in overeenstemming met de onmiddellijke doelen die gehaald moeten worden. Ze worden vaak gezien als lastposten. Dat is ook een van de redenen dat mensen er moeite mee hebben. Hun gedrag wordt lang niet altijd als iets positiefs gezien. Terwijl we mondige mensen in onze veranderende samenleving en cultuur juist zo nodig hebben.

Wie is er jouw omgeving assertief? Aan welk gedrag kun je dat zien? Hoe worden assertieve mensen in jouw omgeving gewaardeerd?

Assertief zijn naar jezelf

We benoemen assertiviteit vaak in onze omgang met andere mensen. Je kunt ook assertief zijn naar jezelf. Mijn lange wandeling van afgelopen zomer brengt mij van Passau in Duitsland naar Belgrado in Servië; zo’n 1000 kilometer door vijf verschillende landen met heel verschillende omgevingen. Vooral de overgang van Oostenrijk naar Kroatië is heftig. In Oostenrijk zijn er fijne wandelpaden die je door mooiste heuvels en bergen leiden. In het oosten van Kroatië zijn er nauwelijks wandelpaden en moet ik zelf mijn weg zoeken. Dat leidt er toe dat ik over verharde wegen loop, met veel drukte en verkeer om mij heen. Het contrast is erg groot en mijn eerste neiging is om boos te worden en mezelf heel erg slachtoffer te voelen. Maar daar help ik mezelf niet mee. In mijn blog van die dagen http://www.beinginmotion.eu/ademen/ beschrijf ik hoe ik via mijn ademhaling terug ga naar mijn eigenheid en het vertrouwen dat ik hier op een goede manier mee om kan gaan. Ik ben de baas over mijn reacties en mijn houding ten opzichte van mijn omgeving. Je kunt allicht de werkelijkheid niet veranderen, maar je kunt wel bepalen hoe je er mee om gaat en hoe je er op wil reageren. Jij alleen bent de baas over jouw houding en gedrag.

Meer weten over assertiviteit in organisaties? Een bijeenkomst organiseren om gedrag te bespreken? Een training over assertiviteit? Neem contact met mij op!

Deel je mening over dit artikel en je eigen ervaringen op dit gebied in jouw reactie op deze blog. Delen op facebook stel ik ook op prijs!

 

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen? Schrijf je dan hieronder in. Uitschrijven kan altijd via de uitschrijflink in de mails die je van mij ontvangt.

Loading

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.