Focus en inzicht

door | 1 reactie

Paul en ik lopen langs het riviertje de Dommel ten zuiden van Den Bosch. Paul is op zoek naar nieuw werk en meer focus. Hij vindt dat er in zijn volgende baan wel meer van zijn passie en eigenheid mag zitten maar heeft daarbij geen beeld hoe er dat zou moeten zien. Hij is niet zoveel met zichzelf bezig. Paul is zich er van bewust dat hij altijd ‘ja’ zegt tegen voorstellen van anderen. Eigenlijk zonder na te denken. “Pleasen”, noemt hij het zelf. Daardoor is hij altijd bezig met wat de ander wil en niet met zichzelf. Paul vindt dat lang niet altijd fijn en als hij er goed over nadenkt eigenlijk heel vaak niet fijn. Maar hij ziet het ook als de tegenstelling van egoïstisch, iets wat hij zeker niet wil zijn. Zijn probleem is wel dat hij daardoor zijn passie en eigenheid niet kan vinden. We doen een associatieoefening. Daarna schrijven we op drie vellen papier de woorden ‘pleasen’, ‘egoïstisch’ en ‘ik’. Die vellen mag hij ten opzichte van elkaar positioneren door ze op de grond te leggen. Ik vraag hem waar hij deze oefening wil doen.  Hij wijst naar een bankje in de verte. Dat blijkt bij nadering geen bankje te zijn maar een plek waar zo’n verrekijker staat om vogels in de polder te kijken. Het verkeer op de weg naast ons lijkt een beetje vervelend. Paul zegt dat hij misschien toch liever een eindje doorloopt, hij denk t dat hij afgeleid zal worden door het verkeer.  Ik houd hem aan zijn eerste keuze. Een inzicht breekt door: ” ik laat me afleiden door de afleiding, hé”, zegt hij.

Wanneer hij de drie vellen heeft gepositioneerd blijkt dat het vel ‘ik’ in het verlengde van de kijker ligt. Ten overvloede staat er op de kijker het woord ‘focus’ gegraveerd. De zelfgekozen situatie wijst het hem: je hebt focus op jezelf te hebben om vooruit te kunnen!

Ik vraag hem tenslotte hoe het zit met het verkeer. Leidde het af? “Oh”, zegt hij, “ik heb helemaal niets meer gehoord”.

Dit is slechts één voorbeeld van wat wandelcoaching voor je kan doen. Dat er daarna nog werk te doen is, spreekt vanzelf. Alleen het inzicht verandert de situatie niet. Het is wél het meest belangrijke startpunt!

Paul moet werken aan ‘nee’ zeggen, zelfs wanneer het redelijke verzoeken zijn. Hij moet daarvoor het verschil leren tussen schuldgevoel dat van buiten komt en zijn innerlijk voelen. Hij moet op een rijtje zetten (letterlijk!) wat hij écht belangrijk vindt en daar ook verantwoordelijkheid voor nemen. Hij moet daar tijd voor maken en hij moet dat uitspreken naar zijn omgeving. Hij moet best veel en hij heeft de motivatie gevonden om het ook te gaan doen.

Wat helpt jou om focus te krijgen en te houden? Wat doe je om dat voor elkaar te krijgen? Welke oefeningen of middelen gebruik je daarvoor? Reageer op deze blog en laat het ons weten!

Assertiviteit en focus zijn ook thema’s in de wandelingen van dit najaar. Kijk op de pagina ‘wandel mee’ en meld je aan!

Een artikel in de New Yorker over wandelen maakt ook weer duidelijk hoe wandelen je helpt om meer inzicht en creativiteit te vinden om vooruit te komen. Je komt tot meer en betere ideeën, De bijna autonome fysieke beweging geeft je de vrijheid om tot andere, innovatieve gedachten te komen.

http://www.newyorker.com/tech/elements/walking-helps-us-think

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen? Schrijf je dan hieronder in. Uitschrijven kan altijd via de uitschrijflink in de mails die je van mij ontvangt.

Loading

1 Reactie

 1. Rik

  Bedankt voor de mooie blog Wim, leuk weer.

  Ik kan me goed focussen op het moment dat ik dicht bij mezelf sta. Weinig gedachten heb in mijn hoofd (eventueel gedachten die bij de focus horen) en een rustige ademhaling heb. Daarnaast is discipline voor mij erg belangrijk. Dit kan je toepassen in de meest kleine dingen in het leven. Maar laat het op z’n tijd ook helemaal los (!).

  Op het moment dat ik geen duidelijk doel voor ogen heb focus ik me enkel op het hier en nu. Dan komen je gevoelens en inspiraties vanzelf. Ga dan niet teveel zoeken, heb ik al wel ervaren.

  Ik ben benieuwd naar de andere manieren van focussen! Groeten Rik

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.