Aanvaringen en invoegen

door | 1 reactie

Er is een oud Boeddhistisch verhaal dat gaat over twee boten die  elkaar botsen. Het gaat als volgt. Wanneer een man een rivier oversteekt en er een lege boot tegen zijn roeiboot botst, zal hij niet erg boos worden, zelfs als hij een humeurig man is. Maar wanneer hij een man in de boot ziet, zal hij tegen hem roepen dat hij bij moet sturen. Als hij niet gehoord wordt zal hij nogmaals roepen en nogmaals en beginnen te vloeken. Allemaal omdat er iemand in die boot zit. Als die boot leeg was geweest zou hij niet hebben geroepen en boos zijn geworden. Wanneer je je eigen bootje leeg kunt maken terwijl je de rivier van het leven oversteekt, zal niemand zich tegen jou keren en niemand zal er op uit zijn je kwaad te berokkenen.

Al jaren ervaar ik het als een mooi kloppend verhaal met een uitnodiging om jezelf ‘leeg’ te maken. Maar vorige week zat ik bij een klant die er een ander licht op liet schijnen. Wanneer hij op zijn werk of thuis in aanvaring komt, zal hij eerst aan de ander vragen of iedereen goed is in zijn boot, of er niks kapot is. Hij zal in aandacht en oprechtheid de ander tegemoet komen. De ander kan dan nog steeds vloeken, wat blijkbaar dan ook niet vaak meer voorkomt, maar dat deert hem niet. Als rechtgeaard coach ga ik dan natuurlijk door met de vraag of hij door zijn aandacht voor de ander niet daarmee zichzelf ‘weggeeft’. En toch heeft hij een punt, hij beziet de wereld vanuit vertrouwen en liefde.

Zelf kan ik trouwens ook nog tegen een lege boot tekeer gaan. Dat zijn de spijkers die krom slaan onder mijn hamer, de pot die uit het keukenkastje op de vloer kapot valt; de dingen waar je niks aan kunt doen, die ‘zomaar’ gebeuren. Dat duurt echter niet lang en is ook niet zo heftig. Het enige waar ik (nog steeds) moeilijk overheen kan is het invoegen op de autoweg, waar het van drie- naar tweebaans gaat. Dan maak je ruimte voor degene die in wil voegen maar die moet dan nog nét 10 meter verder om zich daar tussen twee auto’s te wringen en zo de boel tot stilstand te brengen. Is dat een lege boot, of een volle?

Wil je via e-mail op de hoogte gehouden worden van nieuwe blogartikelen? Schrijf je dan hieronder in. Uitschrijven kan altijd via de uitschrijflink in de mails die je van mij ontvangt.

Loading

1 Reactie

  1. Ester Krause

    Ik kom een paar haken en ogen tegen aan dit verhaal… Ik kan me namelijk goed voorstellen dat je boos wordt op een lege boot (of op spijkers die krom slaan), omdat het de botsing zélf is die de weerstand oproept en niet zozeer de reden daarachter. Enige verschil is, dat de bestuurder van de andere boot wellicht iets terug gaat zeggen. En dat is weer een ander verhaal. Want wie zegt dat híj een fout heeft gemaakt? Misschien heb jij wel iets onhandigs gedaan zonder dat je het beseft. Misschien doet de stroming van de rivier iets waardoor de boten botsen. Boos worden op de ander is de aandacht wegleiden van jezelf (en doen alsof je geen deel uitmaakt van de ontstane situatie) en dat lijkt me nooit aan te raden omdat het de situatie vaak erger maakt dan nodig. Heel begrijpelijk en iets wat ik zelf helaas nog regelmatig doe, maar het is niet constructief.

    Daarbij, kun je ooit leeg zijn? Is dat eigenlijk wel mogelijk? Ik denk het niet. De boot is dan wel onbemand, er zit wel degelijk lucht in waar weer zuurstof en god weet wat er nog meer voor deeltjes in die lucht aanwezig zijn. Ik denk dat de wet van communicerende vaten niet alleen op vloeistoffen van toepassing is. Dat wat leeg is, wordt automatisch en gelijktijdig gevuld met iets anders. Zelfs een absoluut vacuüm bestaat eigenlijk niet omdat er altijd virtuele deeltjes bestaan (het Higgs-veld).

    Een botsing zal altijd een reactie oproepen omdat het een uiting is van weerstand. De vraag is alleen: hoe ga je daarmee om? Jouw klant geeft kennelijk geen aandacht aan de botsing/weerstand zelf, maar aan de eventuele gevolgen hiervan. Eigenlijk gaat hij er op de meest boeddhistische manier mee om: hij reageert vanuit compassie en niet vanuit de weerstand :).

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.